Vrednovanje tokova gotovine u funkciji povećanja vrednosti multinacionalnih kompanija

Article author: 
Miljana Barjaktarović
Year the article was released: 
2013
Edition in this Year: 
1
Article abstract: 

Sažetak: Vrednost multinacionalnih kompanija je veoma važna za njihove akcionare i poverioce. Akcionari maksimiziraju svoje bogatstvo kao vlasnici kompanije u kojoj menadžeri donose odluke sa ciljem da maksimiziraju vrednost kompanije. Upravljanje tokovima gotovine ima za cilj da poveća vrednost multinacionalnih kompanija. Shodno tome, potrebno je analizirati neke osnovne koncepte vrednovanja tokova gotovine i njihov uticaj na vrednost multinacionalnih kompanija. Model koji se analizira će biti korišćen u tekstu da poveže različite aspekte finansijskog upravljanja maksimizacijom vrednosti kompanije.

Poznato je da je prosečna cena troškova kapitala multinacinalnih kompanija bazirana na finansiranju projekata koji se odnose na poslovanje u različitim zemljama. Na taj način, bilo koja odluka od strane matične multinacionalne kompanije podržavanjem projekata u određenim zemljama može uticati na prosečne troškove kapitala ( i njihovu zahtevanu stopu prinosa) i stoga može da utiče na njenu vrednost.

U suštini, model vrednovanja pokazuje da na vrednost multinacionalne kompanije mogu uticati iznosi tokova gotovine u različitim valutama, devizni kurs na osnovu kojeg se vrši konverzija u matičnu valutu i/ ili prosečni troškovi kapitala multinacionalne korporacije.